Gemmesteder

Gemmesteder

Hvor langt vil du gå for at være populær?

Pris: 199,95 kr.
Køb
Læs mere

Hvor langt vil du gå for at være populær?

Line bliver drillet og føler sig meget ensom, indtil hun møder Maria, som er meget anderledes og populær hos drengene. Maria er sød og sjov og modig, men hun gør også ting, som Line slet ikke har lyst til. Men det er svært at sige nej, når nogen forventer noget af en. Så Line lærer hurtigt at gøre det samme som Maria.

Pludselig er Line også populær, men på vejen er det, som om hun taber sig selv.

Gemmesteder er en ungdomsroman om ensomhed, mobning og venskaber.

Q&A med forfatteren

Læseren kommer helt tæt på Line, som kæmper med en altædende usikkerhed overfor sine omgivelser - særligt Maria. På hjemmefronten er hun også presset af forældrenes forhold og morens psykiske tilstand. Hvordan fik du ideen til at skrive Line frem i dette net af udfordringer?

Lines problemer er flettet ind i hinanden på en måde, der gør det umuligt for hende at pege på én simpel grund til, at hun bærer rundt på så meget usikkerhed og vrede. Hun prøver at finde årsager og ender nogle gange med at gøre Maria til forklaringen på det hele. Men virkeligheden er langt mere kompleks. Sådan tror jeg, at det er for de fleste mennesker. Der er mange grunde til, at vi er, som vi er. Det kan være beroligende at skabe en entydig og logisk sammenhængende fortælling, som forklarer de problemer, man har, men den slags fortællinger kan være svære at fastholde. Der er altid mange årsager til, at vi føler og tænker det, vi gør. Det er Line også i gang med at opdage. 

Der opstår et interessant spændingsfelt mellem romanens titel og tematik. Line plages af en konstant usikkerhed, der i særlig grad aktiveres, når hun er i kontakt med Maria, og hun kæmper en kamp for at finde modet til at stå op for sig selv og netop ikke gemme sig. Hvilke overvejelser havde du med det modsætningsforhold, der opstår her?

Titlen er både symbolsk og helt konkret. I folkeskolen bliver Line mobbet og gemmer sig helt bogstaveligt, så Maria og de andre skolekammerater ikke kan finde hende. Senere gemmer hun sig også ved at holde detaljer om sig selv og sin fortid hemmelige. Hun er bange for, at andre ikke vil hende, hvis hun er ærlig. Men hendes følelser er modsætningsfyldte, for hun har også et behov for se fortiden i øjnene. Den modsætning er der gennem hele teksten. Hun har behov for at gemme sig, men også for at vise sig. For at passe ind og for at bryde rammerne. Måske er det i virkeligheden en modsætning, som de fleste har i sig. 

Gemmesteder er din debut som forfatter. Hvad er årsagen til, at du har valgt at skrive en ungdomsroman? Er der noget ved netop denne målgruppe, der taler særligt til dig?

Som ung er der mange ting, man skal opleve og erfare for første gang, og derfor bliver følelserne ekstra intense. Det er en spændende tid, fordi der er så meget på spil hele tiden. Ens selvbillede er ikke helt på plads endnu, og der skal ikke meget til, før det rykker sig markant. Jeg er fascineret af den tid, fordi den er så dramatisk. Og så ville jeg ønske, jeg kunne få alle unge til at tro på, at tingene bliver lettere, for det synes jeg, at de gør. Det kan være svært at være ung, men også helt fantastisk. 

Lektørudtalelse, DBC

Gemmesteder

Vurdering:
Det er en rigtig overbevisende skildring af et usundt venindeforhold, og af hvordan det kan præge livet mange år efter. Det antydes at Maria er psykopat, manipulerende er hun i hvert fald, og hun virker kynisk. Sproget og dynamikkerne pigerne/de unge kvinder imellem rammer plet, og mange i aldersgruppen vil kunne genkende situationerne

Skrevet af Therese Bjerre Ekman

Presse

Her kan du finde pressemeddelelse.Pressemeddelelse                                                                                                    
Gemmesteder
Eva Aagaard
1. udgave 2022
Softcover m. flapper
Aldersgruppe: 13+
ISBN: 9788762738065
Antal sider: 296
Pris: 199,95 kr.
Udgiver: Gad Børnebøger
Udgivelsesdato: 05-04-2022

Forfatter

Eva Aagaard

Eva Aagaard

Eva Aagaard er uddannet fra Skrivekunstakademiet i Bergen og debuterede på norsk med romanen Døtre i 2019. Læs mere