Fundats og ordinans for Københavns Universitet 1539

Fundats og ordinans for Københavns Universitet 1539

Københavns Universitets fundats fra 1539 er det stiftelsesdokument, som udstak rammerne for universitetet efter reformationen.

Pris: 299,95 kr.
Køb
Læs mere

Københavns Universitets fundats fra 1539 er det stiftelsesdokument, som udstak rammerne for universitetet efter reformationen. Universitetet blev grundlagt i 1479, men tilknytningen til den katolske kirke betød, at det ophørte med at fungere i årene op mod reformationen i 1536. Efter reformationen blev universitetet genåbnet, og det fik et stort medansvar for at forme både kirken og samfundet i overensstemmelse med reformationens idealer. Det gælder ikke mindst opgaven med at uddanne nye, lutherske sognepræster.

Som ramme for universitetets arbejde udstedte kong Christian 3. i 1539 en ny fundats, og den omhandler meget mere end blot juridiske og økonomiske forhold. Den er særlig ved også at indeholde mange vigtige betragtninger over videnskab, undervisning, studerende, lærere, om forholdet mellem universitet og samfund på reformationstiden og i det hele taget om Danmarks kulturhistorie i 1500-tallet. Fundatsen var gældende til langt ind i 1700-tallet, og den udtrykker derfor et syn på højere uddannelse, som i generation efter generation var med til at præge danmarkshistorien.

Fundatsen blev udstedt på latin, men udgives nu for første gang med både en dansk og en engelsk nyoversættelse samt indledning og noter til forklaring af den historiske kontekst.

Presse

Her kan du finde billedmateriale. 

Alle billeder skal bruges ifølge med omtale eller anmeldelse af bogen, og med tydelig kildeangivelse/fotografkreditering.


Forside
     
 
                                                                                


Forfatterfoto af Morten Fink-Jensen                                                                                     
Foto: Pia Tromborg                                                                       
 
 
Fundats og ordinans for Københavns Universitet 1539
Morten Fink-Jensen
1. udgave 2020
Hardcover
ISBN: 9788793229907
Antal sider: 237
Pris: 299,95 kr.
Udgiver: Gads Forlag
Udgivelsesdato: 29-12-2020

Forfatter

Morten Fink-Jensen

Morten Fink-Jensen

Morten Fink-Jensen, f. 1969, cand.mag. i historie og ph.d. fra Københavns Universitet 2003. Læs mere